
Kentin en işlek sokağı olan Uzun Sokak’ta 4 ay evvel inşa edilen 6 katlı binanın en üst katını müftülüğe tahsis eden Mustafa Usta, annesi ismine cami yapılmasını istedi.

Talebi kabul eden müftülük, katı ‘Emine Usta Camisi’ olarak düzenledi, imam atayarak, ibadete açtı. Binanın öbür 5 katı ise sonradan kiralanınca mescide giriş ve çıkışlar, yer katındaki mağazadan yapılmaya başlandı.

Mesai saatleri 09.00 ile 22.00 olan mağaza öteki saatlerde kapalı olduğu için mescitte sabah namazı ile yaz aylarında yatsı namazları kılınamıyor. Mescide girişin mağazadan yapılması ise sokaktan gelip geçenlerin dikkatini çekiyor.

‘CEMAATİMİZ ARTTI’
Cami ve mağazanın bulunduğu binanın sahibi Mustafa Usta, “Bu camiyi merhum annemin ruhu için kardeşlerimle birlikte yaptırdık. Binayı sonra kiraya verdik. Mağaza sahibi de caminin en üst katta olmasını uygun gördü.

Evvel en alt kata yapmayı planlamıştık camiyi. Camimiz en alt katta, bodrumda kalmasın mağazanın en hoş yerinde en üst katta olsun, istedik. Caminin önünde de büyük bir balkon kısmı var. İnsanların oraya gelip çay içme yerleri de var.

Mağaza içinde 2 büyük asansör var. Merdivenleri var. Mescide girişlerde bir düşünce yaşanmıyor. Allah’a şükürler olsun ki cemaatimiz de arttı. Cuma günleri dolu. Balkon kısmına da seccade atıyoruz” diye konuştu.

Esnaftan Serdar Çebi ise “Normalde mescide gidebilmek için yan tarafta bulunan camekanlı kısmın oradan bağımsız bir giriş yapılmıştı. Caminin o devir en alt kata yapılması planlanmıştı daha sonra da camiyi en üst kata aldılar.

Üst katta caminin olmasında zahmet yok. Biz mutluyuz. Asansör de var, yürüyen merdivende var. Allah razı olsun yaptıranlardan” dedi.

‘MAĞAZADAN GİRİLEN MESCİDE GİDİLMEZ’
Mescide mesai saatleri dışında girişlerin mümkün olmadığını belirten Necati Meral de “Mağazanın içerisinden girerek mescide gidilmez. Vatandaşa açık alanlarda cami yapılır.

Vatandaş mescide gidecek sabah namazında, gece yatsıyı kılmaya gidecek. Nasıl gidip kılacak namazını? Mağazayı mı açtıracak? Lakin tahminen özel mülk olduğu için arsa sahibi istemiştir, onu da bilmiyorum.

Ne olursa olsun bu formda yalnızca mağaza içerisinden girerek cami olmaz. İbadet yeri insanlara açık olmalıdır. Mağaza sahibi tahminen istemiştir mescide giren de alışveriş yapsın, diye. Yanlış olmuş” diye konuştu.

Oğuz Şişman ise “Daha evvel rastlamadığımız bir durum bu. Daha evvel iş merkezlerinin alt taraflarında cami olduğunu görmüştüm lakin birinci sefer bir giysi mağazasından mescide çıkıldığını gördüm.

Bize değişik geliyor. Mağaza içerisinden çıkış oluyor mescide lakin kesinlikle bir sebebi vardır caminin en üst kata o halde yapılmasının” dedi.