Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sıhhati Anabilim Kısmı Lideri ve Bilim Şurası Üyesi Prof. Dr. İlhan, İstanbul’da hadiselerin önemli oranda azaldığına dikkat çekerek, “Koronavirüsün alfa varyantı da birinci olarak İstanbul’da başlamıştı. Nüfus daha kalabalık, ömür şartları daha kalabalık, dış tesirlere daha açık. Şu an İstanbul’da hadiseler aşağıya gerçek döndü, Ankara’da aşikâr bir seviyeyi tutturuyor, tahminen aşağıya gerçek yakın vakitte dönecektir. Anadolu’da da aşağıya gerçek gidişin olabileceğini düşünüyorum. Bu ay sonuna yanlışsız daha aşağıya yanlışsız olaylar inebilir. Olaylar düştükten yaklaşık 1- 2 ay sonra vefatların daha aşağıya yanlışsız süratli biçimde düştüğüne şahit oluyoruz. Vefatların giderek aşağıya hakikat düşmesini bekliyorum. Vefat eden vatandaşlarımızın sayıları 250 seviyesinde gidiyor, maalesef 300’ü de gördük” diye konuştu.

‘HER İNSANIN ANTİKOR OLUŞTURMA SEVİYESİ TIPKI DEĞİL’
Prof. Dr. İlhan, vefat edenlerin içinde Delta varyantından enfekte olup vefat edenler olduğu üzere Omicron varyantından ötürü da vefat edenler olabildiğini kaydederek, şunları söyledi:
“Bu nedenle vatandaşların özelikle ‘Omicron varyantı hafif geçiyor, bana bir şey olmaz’ deyip aşı olmamaları, kurallara uymama istikametindeki yaklaşımları hakikat değil. Vefat edenler içinde daha çok 65 yaş üstü, kronik hastalığı olanlar, aşısız ya da aşısını tamamlamamış olanlar kelam konusu. Bu kadar yüksek hadiseler varken aşısız bir toplumda yaşasaydık vefat sayıları daha da üste yanlışsız gidebilirdi. Bir yandan da şöyle bir durum var; Omicron varyantına bağlı enfekte kişi sayısı 80-100 binleri buldu. 20 binlerden 4- 5 katına çıkan olaylarla birlikte ister istemez risk altındaki toplum daha fazla oluyor. Elbette enfeksiyon ihtimali daha çok arttığı, daha çok kişi etkilendiği için koronavirüs sürecinden ister istemez enfekte olanlar, hastalığı ağır geçirenler, vefatlar da olabilir. Her insanın antikor oluşturma seviyesi birebir düzeyde değil, her insanın antikoru kâfi değil, bilhassa 3’üncü doz hatırlatma dozunu yaptırmayan vatandaşlarımız olduğunu düşündüğümüzde insanların etkilenmesinin tıpkı olmadığını söylemek gerekir.”
‘İLAÇ BÜYÜK AVANTAJ’
Prof. Dr. İlhan, 65 yaş üstü hastalar ve 18 yaş üstü yüksek riskli şahıslarda kullanımına başlanan Molnupiravir etken unsurlu antiviral Covid-19 ilacına ait, “Ülkemizde yeni bir ilaç devreye girmiş durumda. Bu ilacın kullanılması ile bir arada enfekte olan bireylerin hastalığı daha hafif geçirmesi istikametinde bir gelişme kelam konusu olabilir. Bu hayli sevindirici bir gelişme. Lakin koronavirüs hastalığını geçirip tedavi olmanın ötesinde aslında koronavirüse hiç yakalanmamanın çok daha kıymetli olduğunu, yakalanmamak için de aşı olmanın çok değerli olduğunu söyleyelim. Yeni bir ilacın geliştirilmiş olması hakikaten çok büyük avantaj. Böylelikle enfeksiyona ister istemez yakalananların hayatını kaybetmemeleri, ağır hasta olmamaları istikametinde de avantajlı bir durumun ortaya çıkabileceğine inanıyorum” tabirini kullandı. (DHA)