
Efsaneye nazaran Bolu beyinden öcünü alan Köroğlu ve annesi Mihr-i Vefa’nın Sivas’a gelerek mağaraya yerleştiği belirtiliyor. Köroğlu’nun mağarada etraf köylerden vatandaşların getirdiği koyun, kuzu üzere çeşitli armağanlarla hayatını devam ettirdiği söyleniyor.

Güzergah üzerinden geçen vatandaşların da ilgisini çeken Paşabahçe mesire alanı yakınlarındaki Köroğlu Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor.

KOROĞLU EFSANESİ
Sanat tarihçisi Yunus Budaktaş, Köroğlu’nun pek çok halk öyküsüne mevzu olduğunu belirterek, “Efsanelere bahis olan Köroğlu Mağaraları’nın önündeyiz. Köroğlu Mağaraları Sivas kent merkezine yaklaşık 6 kilometre arada bulunan Paşa Fabrikası bölgesinde bulunmaktadır.

Köroğlu, Türkistan’dan Balkanlara, Anadolu’dan Sibirya’ya kadar Türk halklarının yaşamış olduğu bölgelerde pek çok halk öyküsüne ve efsaneye husus olmuş tarihi bir kişiliktir. Burada da efsaneye nazaran Köroğlu, Bolu beyinden intikamını aldıktan sonra annesi Mihr-i Vefa ile birlikte Sivas’a gelerek gözlerden ırak olan mağaralara yerleşmiş.

Ömrünün kalan kısmını burada geçirmiştir. Köroğlu’nun buraya gelip yerleştiğini duyan etraf köylerdeki vatandaşlar Köroğlu’na her yıl çeşitli armağanlar getirmişler ve Köroğlu hayatını bu türlü devam ettirmiş’’ dedi.

“ŞEHRİN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Budaktaş, mağaranın tanıtımının yapılmasının kentin kültür ve tarihi açısından kıymetli olduğunu söyleyerek, “Bölge aslında Sivas halkı tarafından bilinen bir bölge.

Bulunduğumuz alan aslında Sivas halkının daima piknik ve cümbüşe gelmiş olduğu Paşabahçe bölgesi. Lakin Köroğlu Mağaraları Sivas kamuoyu tarafından çok fazla bilinmemekle birlikte önemli bir tanıtım eksikliği bulunmakta.

İlgililerin ve yetkililerin gerekli çalışmayı yaptıktan sonra buranın hem halk kültürü manasında daha çok tanıtımının yapılması, kent kültür ve tarihi açısından büyük kıymet arz edecektir’’ biçiminde konuştu.