Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgın ile ilgili son durumu kıymetlendirdi. Salgında tablonun değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü “Tablo baya değişti.
Genel prestijiyle baktığımızda artık nezle, soğuk algınlığı üzere çok hafif burun akıntısı, hapşırma, boğazda hafif bir kaşıntı yanma, bazen hafif bir ateş olabiliyor; 1-2 gün o da çok fazla değil. Ağrılar olabiliyor, çok kıymetli bir sorun yok. Lakin bu türlü yatak döşek ağır hastalık, nefes darlığı çok yok. Unutmamak lazım; genelde hasta 4’üncü, 5’inci günü prestijiyle ya güzelleşiyor ya da ağırlaşacaksa çabucak sinyaller ortaya çıkıyor. Nefes darlığı üzere teneffüs problem durumları kendini gösteriyor. Genelde birinci 3-4 güne aldanmamak lazım. ‘Hafif geçiyor, sorun yok uygunum, atlatacağım’ üzere düşünüyorsunuz lakin belirli olmayabiliyor. 5’inci, 6’ncı gün işler, denetimden çıkabiliyor. Dikkatli olmak lazım” diye konuştu.
‘OMİCRON İLE İLGİLİ NET BİR ŞEY SÖYLEMEM’
Covid-19’un akabinde kimi kalıcı hastalıkların ortaya çıktığını ancak Omicron sonrası için şimdi net bir şey söylemenin erken olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü “Çünkü ‘Post Covid’ dediğimiz, Covid sonrası dediğimiz devir, genelde 3 aydan sonra başlayan durumu temsil ediyor. Omicron geçirenler için şimdi daha bu türlü bir periyoda yeni yeni giriyoruz. Hasebiyle Omicron ile ilgili net bir şey söyleyemem. Covid durumu, bundan sonrasının en büyük sıkıntısıdır. Bunu unutmamak lazım. Akut periyodunu bir biçimde atlatıyoruz, geçiyor. Fakat bunun uzun vadeli sıhhat sistemi üzerindeki yükü çok büyük olacak. Hala 2 yıl, 6 ay evvel Covid geçirmiş ve Covid’den ötürü hasarlanmış akciğer, kalp ve böbrekle uğraşıyoruz. Covid sonrası şeker hastası olanlar var. Covid sonrası böbrek yetmezliği var, en sık gördüğümüz akciğer yetersizliği olanlar var. Bunların kimileri hala oksijen ile bağımlı olarak tekerlekli sandalye ile yaşamak zorunda olanlar, bu biçimde hayata devam etmek zorunda kalanlar var. Nitekim bu da çok büyük bir sorun oluşturuyor.”

‘EN HOŞU DİKKATLİ OLMAK’
Omicron geçirenlerde nefes darlığı üzere teneffüs kahırlarının kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “İnsanlar akut periyodu atlatıp uyguna geçtikleri için memnun oluyorlar, ‘İyi oldum’ diye şükrediyorlar. Hafif geçirenlerde bile bazen uzun süren, kalıcı sıkıntılar gelişebiliyor. Hastalığı ağır geçirmese bile hastaneye yatmasa, ayakta geçirse de kalıcı meseleler olabiliyor. Onun için en hoşu; hiç hasta olmamak, dikkatli olmak” tabirlerini kullandı.