DUYGU ERDOĞAN – Sağlık turizmi pazarı dünyada süratli bir büyüme ivmesi yakaladı. Bu pastadan hatırı sayılır bir hisse alan Türkiye’nin gayesi hayli fazla. Başta Avrupa olmak üzere yakın coğrafyalarda bilhassa saç ekimi üzere estetik hususlarda öne çıkan çalışmalar olsa da, sıhhat turizminin sessiz güçleri de var. Bunların başında dental turizm geliyor. Ağız ve diş sıhhati ve estetiği konusunda Türkiye’ye artan talep her yıl derinleşiyor. O denli ki dental turizmin, genel sıhhat turizmi içinde üçte bir oranında geliri sağladığı varsayım ediliyor. Bilhassa Avrupa ülkelerinden artan sayıda kişi her yıl dental turizm vasıtasıyla Türkiye’ye geliyor. Almanya, Fransa ve Belçika’dan gelenlerin sayısı fazla olsa da, İngiliz turistler bu kapsamda harcadıkları para ile bu ülkelerin iki katından fazla gelir getiriyor. Hatta İngiliz üst gelir kümesindeki şahıslar, yani bölgenin jet sosyete isimleri diş tedavi ve estetik uygulamaları için yıl içinde de Türkiye’yi sıkça ziyaret ediyor.
Her yıl %25 büyüme
Sağlık turizminin dünyada her yıl yüzde 25’e yakın büyümesi öngörülüyor. Avrupa Birliği ülkelerinin ağız ve diş sıhhatine ayırdıkları bütçe ise 75 milyar dolar. Türkiye’ye yüzde 25’i diş için olmak üzere 1 milyon sıhhat turisti geldiği iddia ediliyor. Sıhhat turizmi gelirinin 3 milyar doları aştığı hesaplanıyor. Bir hastanın tüm harcamalarıyla birlikte 10 bin dolar düzeyinde bir gelir bıraktığı görülüyor.
‘Kıyas bile yapılmaz’
Diş Gereçleri Endüstrici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) Lideri Erkan Uçar, ağız ve diş sıhhati turizminde Avrupa ülkeleri hastalarının, Türkiye, Polonya, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzere ülkelerde diş bakımı hizmetleri ararken, Amerikalı hastalar için tercih edilen gayenin Meksika olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu ülkeler ortasında öne çıktığını ve talebin daima arttığını anlatan Uçar, “Hekimlerinin yeteneği, son teknoloji kullanımı, pek çok ülkeye uçuş ağı Türkiye’yi süratle öne çıkarıyor. Sıhhat hizmetlerinde aslında Avrupa’dan çok öndeyiz, dental tarafta kıyas bile yapılmaz. Buradaki kliniklerin Avrupa ülkesinde bir mutabakatlı kliniği oluyor. Bu sayede kendi ülkelerindeki muayene akabinde süreç yönetiliyor. İngiltere üzere ülkelerden şu anda yalnızca uçağa atlayıp dişlerine baktırıp geri dönenler var. Jet sosyete Türkiye’den hizmet alıyor” değerlendirmesini yaptı.
Gülüş tasarımı ve implant
Türkiye’ye diş tedavisi için gelen turistlerin öncelikli yönelimleri implant ve gülüş dizaynına. Hospitadent Dental Group CEO’su Diş Tabibi Recep Eşkar, şunları söyledi:
“Hekimlerimizin el maharetleri yurt dışında çok ilgi çekiyor. Eğitimleri prestijiyle hasta bakmaya başlayan diş doktorlarımız o vakitlerden itibaren yurt dışındaki tabiplerden ayrılıyor. Bu marifet, dental hizmetin altyapısıyla güçlendiriliyor. Daima en son teknolojiyi kullanıyoruz. İngiltere son dört yıldır genel pazar bilgileri içinde ciro manasında bir numaraya yerleşmiş olabilir. Bu alanda sağlıklı datalar olmadığı için bunlar kestirimlerimiz. İngiltere’den gelen hastaların ortalama cirosu öbür ülkelerin neredeyse iki katı oluyor.”
IDEX açılıyor
Diş Materyalleri Endüstrici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) ve CNR Holding’in organize ettiği İstanbul Memleketler arası Ağız-Diş Sıhhati Aygıt ve Materyalleri Fuarı (IDEX), iki yıllık ortanın akabinde 26 Mayıs’ta İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açıyor. Dört gün sürecek fuara 80 ülkeden yaklaşık 9 bin yabancı alıcının gelmesi bekleniyor. Fuarda 100’ün üzerindeki üretici bilhassa ihracat çalışmalarına odaklanacak. Bölgenin üçüncü en büyük fuarı olan IDEX, Türkiye’nin en büyük yurt dışı alıcısı getiren ihtisas fuarlarından biri olarak biliniyor. Fuarda yaklaşık 200 milyon dolarlık ticaret hacmi bekleniyor.