Spor Toto Harika Lig’de 2021-2022 dönemi tamamlandı. Trabzonspor’un şampiyon olduğu dönemde Fenerbahçe ligi ikinci sırada bitirdi. Beşiktaş ve Galatasaray’ın Avrupa bileti alamadığı dönemin akabinde Milliyet Gazetesi müellifi Şansal Büyüka, değerlendirmelerde bulundu. Arda Turan’ın vedasını ve Galatasaray’da yaklaşan seçimi kaleme alan Şansal Büyüka çarpıcı tabirler kullandı. ‘Dobra Dobra’da dönemin 11’leri de belirlendi.
İşte Şansal Büyüka’nın ‘Tartışmasız Trabzonspor’ başlıklı yazısı:
Bu çok tartışılacak ligde, tartışılmayacak tek şey, Trabzonspor’un şampiyonluğu oldu. Fenerbahçe, Kartal’ı getirmekte geç kaldı. Beşiktaş sonuç ne olursa olsun, hırslı, istekli ve tempolu oynadı. Galatasaray’ın hali ise inanılır üzere değildi.
– Düşe-kalka, vura-kıra, dura-dura, çok tartışılan bir lig dönemini geride bıraktık. Bu çok tartışılacak ligde, tartışılmayacak tek şey, Trabzonspor’un şampiyonluğu oldu.
– Bir grubun ligin 10. haftasından itibaren tek başına yarıştığını, tıpkı ligin birinci yarısını Fenerbahçe’den 14, Beşiktaş’tan 16, Galatasaray’dan 19 puan önde kapattığını lig tarihinde birinci sefer gördük.
– Yarım asrı geçen lig tarihinde Galatasaray kadrosu, 2010-2011’den sonra bir kere daha eksi averajla ligi tamamladı. Galatasaray’ın attığı-yediği gollere baktığınızda eksi 2 averaj var. Kazandığı kadar maç kaybetmiş: 14-14… İnanılır üzere değil…
– İsmail Kartal, vazife yaptığı müddet içinde en fazla puan toplayan hoca oldu. Fenerbahçe, Pereira‘yı göndermekte, İsmail Kartal’ı getirmekte geç kalmanın faturasını şampiyonluğu kaçırarak ödedi.
– Beşiktaş, aldığı sonuçlar ne olursa olsun, her maçını süratli, hırslı, istekli ve tempolu oynadı. Lakin geçmiş yıllarda olduğu üzere takımında 30 golleri bulacak bir santrforu yoktu.
– Trabzonsporlu Bakasetas ligin birinci yarısında muhteşem oynadı, ikinci devresinde neredeyse topa vurmadı. Bu büyük düşüşte sakatlığının olumsuz tesirlerini üstünden bir türlü atamadı.
– Nuri Şahinli Antalyaspor, ligin birinci yarısında dökülürken, Nuri Şahinli Antalyaspor ligin ikinci yarısında döktürdü. Antalya’yı ayağa kaldıran ve yenilmez yapan; orta transferde alınan ve tam isabet sağlayan üç yeni isimdi.
– Hikmet Karamanlı Kayserispor, sükseyi ligde değil, kupada sırasıyla Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’u eleyerek yaptı. Yazıp söylemesi bile kolay değil…
– Rize-G.Saray maçının son dakikasında, Rize aleyhine faullü bir golü geçerli sayan hakem Ali Palabıyık ile VAR hakemi Abdülkadir Bitigen’e tam 16’şar hafta maç verilmedi. Bu ceza güya, “Rize’ye dokunan yanar” cezasıydı fakat sonunda Rizespor yandı.
– Harika Lig’de çok uygun kaleciler izledik. Küme düşmesine karşın Altaylı Lis, Konyasporlu Sehiç, Adana Demirspor’un Manchester City’den kiralık kalecisi Muriç, Karagümrük kalecisi Viviano, hatta bir öteki küme düşen kadro Malatya’nın kalecisi Ertaç…
– İzmir’e, bize, hepimize yazık oldu. Harika Lig, mükemmel statları, harika renkli ve coşkulu seyircileri ile Altay ve Göztepe’den yoksun kaldı. İki kadro da orta transferde biraz akıllı ve isabetli davranabilse hiç kuşkunuz olmasın bu ligde kalırdı.
– Harika Lig ekipleri 38 haftalık yarışta tam 24 kere hoca değiştirdiler. Hoca değişikliği elbette dünyanın her yerinde var lakin bizden daha süratlisini bulmak mümkün değil…
– Rizesporlu Pohjanpolo, grubu küme düşmesine karşın ligde 15 gol attı. Küme düşen bir grupta bu istatistik kolay değil… Fakat Pohjanpolo buna karşın birçok maça yedek başladı, sonradan oyuna girip skora katkı yaptı. Ben de bunu anlamadım gitti.
– Kasımpaşa’da Serkan Reçber-Sami Uğurlu ikilisi harikulade bir ahenk ve muvaffakiyet yakaladı. İçeriden nasıl geliyor bilemem lakin dışarıdan davulun sesi bize çok beğenilen geldi.
– Konyaspor bütün dönem ısrarla ikinciliği kovaladı. Lakin kendi alanında Sivasspor’dan iki dakikada iki gol yiyince, Şampiyonlar Ligi’ni ve büyük parayı kaçırdı.
– Gaziantepspor bu dönem iç alanda yeterli bir seri yakaladı, tehlike riskini yaşamadı. Buna karşın dönemin hiçbir devrinde ortaya keyifli, izlenebilir bir futbol koyamadı.
Fenerbahçe’nin büyüklüğü…
Üstat; merhum İslam Çupi, “Fenerbahçe’nin büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü ne kupa büyüklüğüdür. Onun büyüklüğü öbür bir büyüklüktür işte, ismi konamaz” diye yazmıştı. Dünya Şampiyonu olan ve ülkenin göğsünü kabartan 5 bayan boksörümüzden 4’ünün Fenerbahçe’nin sportmeni olduğunu okuyunca, merhum Çupi’nin yazdıkları aklıma geldi.
Futbol kulübü öbür, çatısı altında onlarca ulusal atlet yetiştiren, yarıştıran, yaşatan kulüp olmak öteki… Fenerbahçe Spor Kulübü bu yanıyla, bu özelliğiyle takdiri ve tebriğe nitekim hak ediyor. Büyüklük budur.
Kazanacağı kesin gibi
Galatasaray’da tek devanın Dursun Özbek‘in lider adaylığı olduğunu 20 gün evvel yazmıştım. Elbette biz yazdığımız için lider aday olmadı. Aklın yolu bir… Galatasaraylılık Dursun Özbek’i çağırdı. Dursun Başkan’ın seçimi kazanacağı kesin üzere… Aksi bir sonuç, Galatasaray’ın intiharı olur. Dursun Özbek bu kaotik ortamda umarım güzel bir idare yapabilir. Aldığım birinci işaretler umut verici… En kıymetlisi;
– Galatasaray 2023 yılı sonuna kadar ayağındaki Bankalar Birliği prangasından kurtulacak.
– Yeni emlak, yeni taşınmazlar, Galatasaray’ı kurtarma planı yolda…
– Birinci evrede 5 milyar liralık bir kaynak konuşuluyor.
– Domenec Torrent’e geçmiş olsun, kalamaz.
– Igor Tudor ismi hala akıllarda…
– Fatih Terim’in bir periyot dinlenmesinin gerçek olacağı düşünülüyor.
– Yerli hoca ihtimali çok az… Muhtemelen yeni bir yabancı gelecek.
Vedaları beceremiyoruz
Türkiye, maalesef her alanda çok sıkıntı paha yaratıyor, yarattığı bedellerin kıymetini bir türlü anlamıyor. Arda Turan bu bedellerden biri… Türkiye’de Galatasaray’dan yetişti, değerli işler yaptı, dünyanın en büyüklerinden sayılan Atletico Madrid’te, Barcelona‘da forma giydi.
Madrid’de bindiğim bir taksinin sürücüsü, “Real Madrid’liyim. Atletico’dan nefret ederim fakat Turco‘ya bayılıyorum” diye Arda’yı işaret etmesini, Arda’nın uzun bir sakatlık ehemmiyetinden sonra maça girerken 60 bine yakın Atletico taraftarının, “Arda, Arda” diye tempo tutmasını asla unutamam. Arda, çok süratli ve haklı olarak doruğa tırmandı, büsbütün kendi ferdi yanlışlarından, çok süratli bir düşüş yaşadı. Bunun sonucu, hiç de hak etmediği bir sonla karşı karşıya kaldı.
Galatasaray ocağından yetişen, giderken Galatasaray’a milyonlarca euro kazandıran Arda, gönül isterdi ki, ihtimamlı, saygılı, kıymetli bir merasimle uğurlansın. Lakin bizler genelde bu vedaları beceremiyoruz.
Başkan Burak Elmas’ı okuyorum, diyor ki, “Ben olsam Arda‘yı oynatırdım.” Kabul de, haydi hoca takıma almadı, hocaya maç öncesi rica edip, “Hiç olmazsa 5-10 dakika oynat, kendi stadımızda kendi seyircimize veda etsin” diyemez miydiniz?
Ondan da vazgeçtim. Adana maçı öncesinde kısa bir merasim yapılıp, Arda‘ya bir plaket verip, vedası sağlanamaz mıydı? Haydi hoca takıma almadı, sizler bu küçücük veda merasimini niçin düşünmediniz?
Sevgili Arda Turan‘a bundan sonraki hayatında muvaffakiyetler dilerim. Futbolculuğunun son devirlerinde kendi ismine yaptığı ölümcül yanlışları, umarım bundan sonra yapmaz ve Türk futboluna katkı sağlamaya diğer alanlarda devam eder.
Gelene ‘ağam’, gidene ‘paşam’
TFF’nin haziran ayında yapılacak genel heyetinde, Mehmet Büyükekşi çok büyük bir ihtimalle lider seçilecek. İyi bir seçim olacağını düşünmüyorum. Lakin biz tekrar de “Hayırlı olsun” diyelim.
Mehmet Büyükekşi, TİM’in ve daha sonra Gaziantep olan Gazişehir Kulübü’nün eski lideri… Mevcut konjonktürün öne çıkardığı bir isim… “İyi insan” diyorlar. İnsan profili o kadar bozuldu ki, aslında “iyi” olması gereken insan için, artık “iyi” olmak, özellik olarak söylenmeye başlandı.
Yeni yasaya nazaran zati Hukuk Heyeti, Disiplin Şurası, Tahkim Heyeti hiç değişmeden vazifesine devam edecek.
Böyle bir TFF yapısından Türk futboluna hayır gelir mi? Hayır gelmez… Hatta daha berbat olur, daha uygun olmaz.
Ama bizim kulüplere müstahak… Gelene “ağam”, gidene “paşam” derseniz, özgür iradenizle bir lider adayı bile belirleyemezseniz, daha çoookk sürünürsünüz.
Çağdaş eğitimden izler
Ege Üniversitesi’nde ödül törenindeydik. Yıllardır üniversitelere giderim, bu kadar organize, bu kadar iştiraki fazla, bu kadar coşkulu ve gücü yüksek bir ödül merasimini inanın birinci kez gördüm. Genelde üniversitelerde rektörler ile öğrencilerin ortası resmi, protokole dayalı, hatta soğuk olur. Birden fazla rektör sevilmez bile… Baktım Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile öğrencilerin ortası “canciğer kuza sarması”… Sayın rektör sahneye çıktı, salondaki öğrencileri ile birlikte müzik söyledi. Bağlantı Fakültesi Dekanı Bilgehan Hoca‘ya baktım, programı sunarken, usta bir televizyoncu üzereydi. “Sayın Dekanım” dedim, “İyi ki bizim vaktimizde yoktunuz. İşimizi elimizden alırdınız.” Kısa bir mühlet kaldığım Ege Üniversitesi’nde, özlediğim çağdaş eğitim sisteminin izlerini gördüm, esintilerini aldım ve tepe yapan moralim, o çok kısa müddette edindiğim unutulmaz anılarla üniversiteden ayrıldım.
Sezonun gurur kürsüsü
Bu sayfa, 2021-22 döneminin genel değerlendirmesini içeriyor. Yani birinci satırından son satırına kadar futbol sayfası… Ben bu futbol sayfanın erdem kürsüsüne ikinci yılda da yine Euroleague Şampiyonu olan Anadolu Efes Basketbol Takımı’nı çıkarıyorum. Tuncay Lideri, Ergin Hoca’yı, bu dönemin oyuncusu Micic başta bütün ekibi en içten hislerimle kutluyorum.
Futbol biraz ders alabilse
Futbol sayfasında bir Onur Kürsüsü de Vakıfbank Bayan Voleybol grubu için… Dünyayı titretiyorlar. Avrupa şampiyonluğuna ambargo koydular. Yenilmez arma yarattılar. En değerlisi başarıda sürekliliği yakaladılar. Tutucu bir anlayışın hâkim olduğu ülkemizde, Vakıfbank Bayan Voleybol Takımı’na her türlü dayanağı veren Vakıfbank Yönetimi’ni tebrik ediyorum. Bu anlayış, ekibin Avrupa Şampiyonu olması kadar değerli…
Şu voleybolcularımızın, basketçilerimizin, boksörlerin, okçuların, atletlerin, tekvandocuların, bilumum atletlerin memleketler arası başarılarından bizim futbol dünyası biraz ders alabilse, biraz yüzü kızarabilse…
Takdir alan teknik adamlar
– Abdullah Avcı Trabzonspor’u şampiyon yaptı.
– İsmail Kartal, Fenerbahçe’de…
– İlhan Palut, Konyaspor’da…
– Emre Belözoğlu, Başakşehir’de…
– Volkan Demirel, Karagümrük’te…
– Sami Uğurlu, Kasımpaşa’da…
Çok başarılı oldular. Takdir, tebrik ve
alkışlar…
Dökülen yıldızlar
Batshuayi (Beşiktaş): Gol hükümdarı değil, gol kaçırma hükümdarı oldu.
Berisha (F.Bahçe): Tam bir hayal kırıklığı…
Morutan (G.Saray): Adana’ya kiraya verdikleri Yunus Akgün’ün yarısı etmez.
Alex Teixeira (Beşiktaş): Muhteşem adamdı, Türkiye’ye ölüsü geldi.
Mesut Özil (F.Bahçe): Fenerbahçe’de Mesut‘un (M)’sini göremedik.
Yılın futbolcusu: Uğurcan (Trabzonspor)
Yılın kare ası: Uğurcan (Trabzon), Kim Min Jae (F.Bahçe), Abdülkerim (Konya), Kerem (G.Saray)
Yılın teknik yöneticisi: Abdullah Avcı (Trabzon)
Yılın hakemi: Atila Karaoğlan
Öne çıkan hakemler
– Atila Karaoğlan
– Erkan Özdamar
– Barış Alper Saka
Gözden düşen hakemler
– Ali Şansalan
– Yaşar Kemal Uğurlu
– Zorbay Küçük
ALTIN KARMA: Uğurcan Çakır, Osayi, Abdülkerim Bardakcı, Kim Min Jae, Guilherme, Hamsik, Zajc, Bakasetas, Nwakaeme, Visca, Kerem Aktürkoğlu
GÜMÜŞ KARMA: Altay Bayındır, Onur Bulut, Nelsson, Hugo, Ferdi Kadıoğlu, Hadziahmetovic, Vargas, Crespo, Efecan Karaca, Gradel, Cornelius
Cengiz Ünder’in 2021-22 döneminde Ligue 1’de attığı goller