HANİFE BAŞ – Türk startup’lara yatırım yağmuru sürüyor. StartupCentrum’un sayılarına nazaran, Türkiye’de 2022 yılının birinci üç ayında teşebbüslere 1.28 milyar dolar yatırım yapıldı. Evvelki yıllara nazaran rekor düzeyde yatırım çeken startup’lara ikinci çeyrekte de yatırımcı ilgisi sürüyor.
23 milyon dolar çekti
Türk startup’lar son periyotta irili ufaklı aldıkları yatırımlarla da dikkat çekiyor. E-ticaret markaları yatırım ve birleştirme şirketi RubiBrands 23 milyon dolar yatırım aldı. ABD, İngiltere ve Türkiye’den yatırımcıların katıldığı yatırım cinsinde, JAM Fund, Atempo Growth, D4 Ventures, Temel Ventures ve Alarko Ventures’ın yanı sıra Softbank, Lazada ve Merama’dan melek yatırımcılar da yer aldı. Uzman Güneş, İrtek Uraz, Berkay Tulay ve Emre Ekmekçi tarafından kurulan RubiBrands, başarılı e-ticaret markalarına ortak olup, yatırım yaparak onları hiper-büyüyen pazar yerlerinde geliştirmeye odaklanıyor. Eğitim teknolojileri teşebbüsü Hub21 Learning ise 300 bin dolar yatırım çekti. Teşebbüs, 7-17 yaş aralığındaki öğrencilerin gelecekteki iş hayatlarında gerekli teknik maharetlerde uzmanlaşmasını sağlayan global bir topluluk oluşturuyor. Didem Cikse ve Sylvain Roussarie tarafından iki yıl evvel kurulan Hub21 Learning, birinci yatırım çeşidini tamamladı. Teşebbüs, gelirlerinin yüzde 30’unu Türkiye’den elde ediyor.
Elif Boyner, Ceyla Yurtseven ve Kıvanç Ünal tarafından ‘Her an, her yerde, herkese âlâ hayatı getiren fitness, yoga, farkındalık ve beslenme platformu’ sloganıyla hayata geçirilen âlâ yaşa., birinci yatırım tipinde 755 bin dolar yatırım aldı. Kullanıcılarına her düzeyde yüzlerce fitness, yoga, meditasyon, farkındalık, uyku, beslenme, sıfır atık atölyeleri üzere alanlarda şahsa özel olarak derlenmiş orjinal hayat içerikleri sunuyor.
Güzellik ve esenlik
Yeni jenerasyon çalışan iyiliği platformu Wellbees, 212 liderliğinde gerçekleşen tohum yatırım çeşidinde 2.2 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırımla bilhassa İngiltere ve MENA pazarındaki etkinliklerini artırmayı hedeflediklerini söyleyen Wellbees Kurucu Ortağı Melis Abacıoğlu, tıpkı vakitte çalışanların hayatlarında ve şirket kültürlerinde yarattıkları etkiyi daha verimli hale getirmek ismine bir ‘veri bilimi takımı’ kuracaklarını tabir etti.
Kullanıcılara hoşluk ve bakım eserlerini aylık abonelik sistemi ile sunan Latissim, Alesta ve Geometry Venture’den 4 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldı.
Latissim kurucu ortağı Müge Beğen, “Aldığımız yatırım sonrası kesimde varlığımızı arttıracağız. Kullanıcılarımızın tüm hoşluk müddetlerinde yanında olacağız” dedi.
23 milyon dolar yatırım alan RubiBrands grubu.
Her kesimden teşebbüs var
Farklı kaynak ve formattaki dataları kod bilgisi gerektirmeden temizleyen büyük bilgi temizleme platformu Sweephy, 125 bin euro’luk tohum öncesi yatırım cinsini tamamladı. Yatırım çeşidine Startup Wise Guys, Alesta Yatırım ve Geometry Venture Development’ın yanında Özgür Gen’in de ortalarında yer aldığı melek yatırımcılar katıldı.
Gedik Yatırım, ortalarında hiBoost ve Appcent’in de bulunduğu yatırımcılarla birlikte mikrobirikim ve mikroyatırım uygulaması Yancep’e 350 bin dolar yatırım yaptı. Otomobiv hizmet platformu Otovınn, Kuveyt Türk’ün iştiraki KT Portföy’ün yönettiği Lonca GSYF ve Teknogirişim GSYF liderliğinde, yurtdışı yatırımcıların da iştirakiyle 15 milyon dolar değerleme ile 1 milyon dolar yatırım aldı.