Menderes’in Ahmetbeyli Mahallesi’ndeki Klaros Antik Kenti’nde, 2009 yılında bulunan 2 bin 800 yıllık mühür, birinci kere İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Mührün, Apollon’un başrahibi tarafından erken arkaik periyotta Apollon ismine kullandığı düşünülürken, dini ritüellerde yapıtı kullanan rahibin, mühürle ilah ismine adakların kabulünü sağladığı kaydedildi. Üzerinde müzik aleti olan ‘kythara’ çalan Apollon tasviri bulunan mührün, 2 santim yüksekliğinde olduğu belirtildi.
Eserle ilgili bilgi veren İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Cengiz Topal, “Erken arkaik periyoda ilişkin yaklaşık 2 bin 800 yıllık bir eser. Menderes Ahmetbeyli’deki Klaros Antik Kenti’nde bulundu. Baht getirmesi emeliyle kullanılır. Bazen mülkiyeti de sembolize edebilir. Daha çok törensel gayeli kullanılır. Kıymeti; üzerinde Apollon tasvirinin bulunması. Apollon, Anadolulu bir allahtır. Apollon, müzik aletleriyle de betimlenir. Tabiatı düzenleyen ilah manasına da gelir. Güçlü sembolleri olan ilah figürüdür. Mührün üzerinde elinde müzik aleti bulunan Apollon ve karşısında yer alan bir bayan tasviri var. Yapıtımız bronz materyalden. Bir yüzük boyutunda. 2 santimlik bir eser. Birinci kere sergileniyor” diye konuştu.