Muğla Marmaris’te geçen yıl binlerce hektar alanı kül eden yangının gibisi bu kere Amazon Koyu’nda başladı. Alevler ikinci günde yayılmayı sürdürürken, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ‘havadan müdahale eksik’ tenkitlerine karşılık verdi.
OGM’nin Twitter hesabından yapılan seri paylaşımlarda “Kara müdahalesi yangının denetim altına alınması için temel unsurdur” tabirleri yer aldı.
OGM’nin açıklaması şöyle:
Karadan yangınla uğraş nasıl yapılır? Hangi araçlar nasıl kullanılır? Kara müdahalesi yangının denetim altına alınması için temel ögedir. Uçaklar, zirve yapmış (ağaçların üzerinden yükselen) yangınların gücünü düşürmek için kara takımlarına takviye gayeli kullanılır.
1- Örtü yangınlarında da tesirleri vardır. Lakin zirveden yere indirilen, gücü düşürülen yangının denetim altına alınması ve söndürülmesi kara takımlarının çalışmaları ile gerçekleşir.
2- Gücü çok büyük yangınlar ise hava araçlarının tüm müdahalelerine karşın doruktan yere indirilemeyebilir. Zira orman yangınları yanıcı unsur tipine (ağaç türü), rüzgara, neme, sıcaklığa ve coğrafyaya nazaran farklılık gösteren yangınlardır.
3- Bu nedenle her yangında hava müdahalesi istenilen sonucu vermeyebilir. Her şartta kara takımları yangına müdahale eder.
4- Müdahale esnasında itfaiye kamyonlarına benzeyen fakat teknik donanım ve özellikleri ile daha üstün olan 4×4 yahut 6×6 çeker, arazi şartlarına uygun tasarlanan orman arazözleri kullanılır.
5- Arazözler en şiddetli arazi ve yükseltilere çıkarak yüksek basınçlı suyu yahut köpüğü yangının üzerine atarlar. Ulaşılması güç olan yerlere kara takımlarının hortumlar ekleyerek ulaşması için yüksek basınçlı su imkânı sunarlar.
6- 2,5 -4 ton aralığında bir su depolama kapasitesine sahip arazözler 12 ton su kapasitesine sahip su tankerleri ile desteklenerek yangın alanından su almak için uzaklaşmadan daha uzun müddet vazife yapmaları sağlanır. Birinci müdahale aracı İMA’lar 4×4 kamyonet usulü araçlardır.
7- Daha küçük su ve köpük depoları ile daha lokal ve yeni başlamış ufak yangınlarda birinci müdahaleyi sağlarlar. Bu araçlar da kendi benzerlerine nazaran donanımlı ve yangınla uğraşa özel olarak dizayn edilmiştir. Dozerler yangınla çabanın vazgeçilmez ögeleridir.
8- Yangına müdahale için yol açma, yangın tedbire şeridi oluşturma ve en kıymetlisi yangının etrafını çevirerek ilerleyişini durdurmak, yanıcı unsurları azaltmak için kullanılırlar. Dozerler yangının ilerleyişini kesmek için ağaçların devrilmesini sağlarlar.
9- Bu üzücü bir durum lakin daha fazla ormanı kurtarabilmek ismine yapılması gereken bir çalışmadır. Dozerler büyük şeritlerin açılmasında, yangının etrafının çevrilmesi ve tutulmasında değerli bir role sahiptirler.
10- İş makinaları da tıpkı halde yol açmak, kayaç malzemeyi, kayaları kırmak, yolu düzeltmek, yanıcı unsur yükünü azaltmak için kullanılan araçlardır. Ayrıyeten alanda taşınabilir yangın idare merkezi misyonunu üstlenen ileri teknoloji araçlarımız, kara gruplarına teknik takviye sağlar.
11- Yangınla gayrette karşı ateş olmak üzere birçok prosedür kara müdahalelerinde kullanılır. Uzun süren eğitimlerden geçen kara takımlarımız özveri ile ateşin tam karşısında çaba eder. Tek bir ağaç yanmasın, tek bir canlı dostumuz ziyan görmesin diye fedakârca çalışır.
12- Tüm takımlarımız özel eğitim almış yangın uzmanlarımız tarafından sevk ve yönetim edilir. Yangının ilerleyişi ve durumu anlık olarak karar takviye sistemleri, İHA’lar ve özel yazılımlarımızla izlenir.
13- Hava ve kara takımlarımızın uyumlu ve koordineli çalışması yangınla çabamıza güç katmaktadır. Lakin orman yangınının denetim altına alınması, söndürülmesi ve soğutulması için karadan müdahale ise en temel temeldir. (HABER MERKEZİ)