Koronavirüsün Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte ağır hastaların tedavisi için hastanelerdeki ağır bakımların büyük kısmı ayrıldı. Bu kısımlarda çalışan sıhhat çalışanları, riskleri yüksek olduğu için meskenlerinden ve ailelerinden uzak vakitler geçirdi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid ağır bakımda çalışan tabip, hemşire ve başka vazifelilerden oluşan 20 kişilik grup de onlardan kimileri.
Ekibin, hastanenin ağır bakımına 14 Mart 2020’de gelen birinci koronavirüs hastasıyla başlayan süreci devam ediyor. 170 ağır bakım yatağının büyük kısmının Kovid hastalarına ayrıldığı devirde takımdan kimileri koronavirüse yakalanıp, tedavileri sonrası vazifelerinin başına döndü. Takım üyeleri, o süreçte hastane idaresinin yer değişikliği teklifini reddetti.
1 AĞIR BAKIM AYRILDI
Kentte yatan hasta sayısının sıfırlanmasıyla birlikte hastanelerdeki Kovid ağır bakımlar tek tek kapatılmaya başlandı. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçen yıl koronavirüslü hastalar için ayrılan ağır bakımlardan 1’i hariç tamamı eski sistemine döndü. 2 yılı aşkın müddettir Kovidle uğraş eden ağır bakım grubunun çalıştığı izole ağır bakım servisi ise muhtemel koronavirüs hastalarına ayrılmış durumda.
‘BÜYÜK KISMINI KOVİD HASTALARI İÇİN AYIRMIŞTIK’
Gelinen noktada Kovid hastalarının yalnızca izole ağır bakımda bakılacak kadar az sayıda olduğunu söyleyen hastanenin ağır bakım sorumlusu Doç. Dr. Nilgün Kavrut Öztürk, “Pandeminin başında 14 Mart 2020 tarihinde buraya birinci Kovid hastamızı yatırdık. Daha sonra sayıların artmasıyla kademe kademe öbür ağır bakımlarımızı da Kovid ağır bakımlarına çevirmek zorunda kaldık.
Hastanemizde toplam 170 ağır bakım yatağı var. Pandemide bu yatakların büyük kısmını Kovid hastaları için ayırmıştık. Sıhhat Bakanlığı ve hastanemizin yürüttüğü başarılı siyasetler, arkadaşlarımızın özverili çalışmaları sayesinde başka hastalarımızı olağan ağır bakımlarımıza almaya başladık” dedi.
‘2 YILI GEÇTİ HİÇ FİRE VERMEDİK’
2 yılı aşkın müddettir misyona devam ettiklerini belirten Öztürk, “Kovid öncesi periyotta de burada çalışan hemşire ve hekim grubumuz vardı. Pandemi periyodunda çok ağır çalışıldığı, müsaadelerin iptal olduğu devirlerde vazife yeri değişikliği durumları kelam konusu oldu fakat takımımız bunu kabul etmedi.
Bu zorluğu birlikte aşacağımıza inanmış bir takımdık. O vakit 9 aydır Kovid ağır bakımda çalışıyorduk lakin 2 yılı geçti, takımımız hiç fire vermeden bu devri atlattı. Biz birebir grup olarak misyonumuzun başındayız” diye konuştu.
‘BİRBİRİMİZİ TANIYAMIYORDUK’
Pandeminin başından bu yana Kovid ile kuvvetli uğraş verdiklerini söyleyen sorumlu hemşire Zuhal Aydın, “Bir yandan hastalarımız, bir yanda toplumsal yaşantımız tarafından. Birinci hastamızı aldığımızda kurallar gereği esirgeyici ekipmanlarımız, tulumlar, siperlikler, maskeler vardı.
Şu anda yeniden birebir lakin artık daha bilinçliyiz. Giydiğimiz tulumlar, siperlikler nedeniyle birbirimizi tanıyamıyorduk. Tanımak için tulumlara isimlerimizi yazıyorduk. Artık yeniden önlemli olmak zorundayız fakat geçmişe nazaran daha rahatız” tabirlerini kullandı.