Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat iş birliği ile düzenlenen “Kültürel Miras Buluşmaları”nın birincisi Antalya’nın Kaş ilçesi yakınlarında bulunan Patara Antik Kenti ile başladı. 26 Mart Cumartesi günü Kaş Belediyesi ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın da desteklediği aktiflik kapsamında Milliyet Arkeoloji’nin birinci yılı da kutlandı. Patara’da 1988 yılında birinci hafriyatları başlatan ve 1999 yılına kadar da hafriyat lideri olarak misyon yapan Prof. Dr. Fahri Işık’ın doğum günü de aktiflikte kutlandı.
Patara’yı anlattılar
Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık, iştirakçilere Patara Antik Kenti’nin ve hafriyat çalışmalarının tarihini anlattı. Fahri Işık, bilhassa mitolojide Apollon’un doğum yeri olarak bilinen Leto Hurmalığı’nın ehemmiyeti üzerinde durarak, mitolojik anlatının doğumun burada gerçekleştiğini gösterdiğini vurguladı. Havva İşkan Işık da neredeyse büsbütün yok olmuşken tekrar ayağa kaldırılan Patara Meclis Binası’nın, Montesquieu’nun “en eksiksiz cumhuriyet örneği” olarak gösterdiği Likya Birliği’nin idare merkezlerinden biri olduğunu söz etti.
Ahmet Ümit de katıldı
“Kültürel Mirası Buluşmalar”nın iştirakçilerinden biri de müellif Ahmet Ümit’ti. Polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi bir ortaya getiren Ahmet Ümit, Patara’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin bir açık hava müzesi olduğunu belirterek “İnsanlar Patara’ya kumsalı için geliyor lakin buraya bu mükemmel kültürel zenginliği keşfetmek için gelmek lazım” dedi. Ahmet Ümit, Türkiye’nin güçlü arkeolojik kalıntılara mesken sahibi yapmasına karşın arkeolojiye gereğince ilgi gösterilmediğini kaydederek “Milliyet gazetesinin bir arkeoloji mecmuası çıkarması son derece değerli. Bu çabayı hürmetle karşılıyorum ve destekliyorum” tabirlerini kullandı.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Direktörü Mete Belovacıklı yaptığı konuşmada Milliyet Arkeoloji’nin çok değerli bir boşluğu doldurduğunu kaydetti. Milliyet Arkeoloji Yayın Direktörü Menderes Özel de, mecmuanın çok büyük bir ilgiyle karşılandığını belirterek Milliyet Arkeoloji okurlarına teşekkür etti.